Terveyspankki ja PLL-geenitestaus

30.9.2019 klo 08:00

kuva: Sanna Jokinen
kuva: Sanna Jokinen

Käynnissä olevan terveyskyselyn lisäksi yhdistys kerää tietoa ja ylläpitää nettisivuilla terveyspankkia sekä listaa primäärin linssiluksaation (PLL) suhteen geenitestatuista tanskalais-ruotsalaisista pihakoirista.

Terveyspankkiin kerätään tietoa sellaisista sairauksista, vioista, puutoksista ja terveysongelmista, joista ei tallenneta tietoa Kennelliiton jalostustietojärjestelmään, Koiranettiin. Tällaisia ovat esimerkiksi hammaspuutokset, purentaviat, legg perthes, toistuvat tulehdukset, allergiat/atopia ja immunologiset sairaudet.

Tietoja koirista voivat lähettää joko omistaja tai kasvattaja.

 

PLL-geenitestattujen listalle kerätään tietoa tanskalais-ruotsalaisista pihakoirista, jotka on geenitestattu primäärisen linssiluksaation (PLL) suhteen. Suomen Kennelliiton hyväksymiä yhteistyölaboratorioita ovat Genoscoper, Movet ja Laboklin.

Ilmoitus koiran testituloksesta tehdään nettisivuilta löytyvällä lomakkeellaMikäli koirasi on testattu MyDogDNA -testikitillä, voit ilmoittaa koirasi PLL-geenitestin tuloksesta jakamalla koirasi profiilin yhdistyksen jalostustoimikunnalle, jalostus(at)pihakoirat.net

Listalle voi ilmoittaa myös 1. sukupolven pentueen, joka on vanhempiensa tulosten perusteella terve. Tällöin myös vanhempien tulokset tulee olla ilmoitettuna listalle.

 

Lisätietoja terveyspankkiin ja PLL-geenitestaukseen liittyen saat tarvittaessa jalostustoimikunnalta, jalostus(at)pihakoirat.net.