Yhdistys

Suomen Tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat ry on perustettu vuonna 2003. Yhdistys ohjaa osaltaan rodun jalostusta ja järjestää erilaista toimintaa sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Aluetoiminnassa järjestetään muun muassa yhteislenkkejä ja kurssimuotoista koulutusta. Huomattavin valtakunnallinen tapahtuma on rotuyhdistyksen virallinen pääerikoisnäyttely, johon on osallistunut vuosi toisensa jälkeen yhä enemmän pihakoiria. Yhdistys pitää yhteyttä myös muiden maiden pihakoiraharrastajiin. Jäsenlehti Pihausta julkaistaan neljä kertaa vuodessa.

Suomen Tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat ry on Suomen Kennelliiton ja rotujärjestö Suomen Seurakoirayhdistys ry:n jäsen.

Kuinka kaikki alkoi?

Vuonna 2000 Suomeen oli rekisteröity 10 tanskalais-ruotsalaista pihakoiraa. Joidenkin koirien tiedettiin harrastavan agilityä, eräs kilpaili tottelevaisuudessa voittajaluokassa ja näyttelyissäkin jokunen pihakoira kävi. Muutamat pihakoiraharrastajat ryhtyivät puuhaamaan epävirallista kerhoa, jonka tarkoituksena oli kerätä suomalaiset pihakoirat omistajineen yhteen. Näin saatiin yhteydenpito alulle, sukutaulutietoja talteen jalostusta varten ja pienen tiedotuslehtisen toimitus käyntiin. Epävirallisen pihakoirakerhon ensimmäisiin tapaamisiin osallistui muutamia pihakoiria perheineen, mutta pikkuhiljaa osallistujamäärä kasvoi. Kesän 2003 Open Show -tapahtumassa esiintyi jo 15 pihakoiraa. Tuon tapahtuman päätteeksi epävirallisen kerhon toiminta loppui ja perustettiin oikea yhdistys, joka rekisteröitiin seuraavana vuonna.

Vuoden 2012 loppuun asti käytössä ollut yhdistyksen logo. Logon suunnittelija Titta Holanne.
20-vuotisjuhlavuoden logo. Logon suunnittelija Elisa Heleä.
Vuodesta 2013 lähtien käytössä ollut yhdistyksen logo. Logon suunnittelija Elisa Heleä.
15-vuotisjuhlavuoden logo. Logon suunnittelija Elisa Heleä.