PLL-geenitestattujen listalla jo lähes 600 koiran tiedot!

16.12.2020

Yhdistyksen jalostustoimikunta ylläpitää listaa tanskalais-ruotsalaisista pihakoirista,  jotka on testattu geenitestillä PLL:n (primaarinen linssiluksaatio) suhteen. Lisäksi kasvattaja voi ilmoittaa listalle kokonaisen, 1. sukupolven, pentueen mikäli pentueen kummatkin vanhemmat on testattu PLL-terveiksi ja kummankin testitulos on ilmoitettuna listalle.

PLL noussut tapetille Ruotsissa 

Viimeisen kuukauden aikana listalle on ilmoitettu lähes 100 uutta testattua tai vanhempiensa perusteella testattua koiraa. Näin ollen listalla on jo lähes 600 koiran tiedot! Lisääntynyt ilmoitusten määrä johtuu monelta osin siitä, että asia on noussut tapetille Ruotsissa sen jälkeen, kun jalostukseen paljon käytetty nuori uros todettiin PLL-kantajaksi. Toistaiseksi uusia PLL-sairaita yksilöitä ei ole toistaiseksi kuitenkaan ilmoitettu tämän johdosta listalle. Muutama kantaja kyllä.

Ruotsin ja Tanskan selvitystyö

Rodun kotimaiden, Ruotsin ja Tanskan rotuyhdistykset aloittavat yhteistyössä selvittämään PLL:n esiintyvyyttä rodussa kevään 2021 aikana. Projektiin valitaan 150-200 koiraa Ruotsista sekä Tanskasta. Projektin aikana tutkittujen koirien nimiä ja tuloksia ei tulla julkaisemaan selvitystyön yhteydessä. Lisätietoja selvitystyöstä täältä

Listan ulkoasua on paranneltu

Listan luettavuutta ja käytettävyyttä on parannettu viimeisen kahden kuukauden aikana. Tiedot ovat nyt taulukkomuodossa ja koirat siinä rekisterinimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Listaukseen on lisätty myös koiran rekisterinumero (tuontikoirien osalta myös alkuperäinen) ja geenitestitulokset on myös värikoodattu. Taulukon ylärivillä näkyy myös listalle ilmoitettujen koirien kokonaismäärä sekä niiden jakautuminen tulosten mukaan. 

Tulosten ilmoittaminen

Jokainen ilmoitettu testitulos on rodun kannalta tärkeä. Mikäli olet testannut koirasi geenitestillä PLL:n suhteen ja sitä ei löydy vielä listalta, niin voit tehdä ilmoituksen helposti sähköpostilla osoitteeseen jalostus@pihakoirat.net. Liitä raportti (tai kuvakaappaus siitä) viestin liitteeksi.