Luonne

Tanskalais-ruotsalaisen pihakoiran alkuperäinen tehtävä on ollut toimia maatilan vahtikoirana, rotanpyydystäjänä ja seurakoirana.

Pihakoira on perusluonteeltaan seurallinen ja miellyttävä koira, joka osallistuu aktiivisesti kaikkeen ihmisten ja muiden kotieläinten kanssa puuhailuun. Vilkas perusluonne edellyttää koiran kasvatukseen panostamista. Toisaalta pihakoira älykkäänä koirana oppii nopeasti. Energinen pihakoira tarvitsee riittävästi aktiviteettia, pelkäksi sohvakoiraksi siitä ei ole.

Rotumääritelmän mukaan pihakoira on luonteeltaan valpas, tarkkaavainen ja eloisa. Nämä luonteenpiirteet selittyvät myös pihakoiran alkuperäisestä käyttötarkoituksesta maatilan pihapiirin vahtijana. Pihakoira on reviirisidonnainen, mutta on kuitenkin muistettava, että koiran reviirin rajat eivät välttämättä ole samat kuin tontin rajat. Pihakoira on tarvinnut suurta rohkeutta paimentaessaan karjaa, pyydystäessään rottia ja hiiriä ja karkottaessaan kettuja. Varsinaista riistaviettiä tyypillisellä pihakoiralla ei ole. Eloisaa luonnettaan pihakoira näyttää mm. leikkiessään lasten kanssa ja esittäessään temppuja ja kujeita.

Näiden ominaisuuksien lisäksi pihakoira on tasapainoinen, avoin ja ystävällinen. Vahtitehtävistään huolimatta pihakoiran tulee ottaa vieraat lämpimästi vastaan, vaikka se haukunnallaan ilmoittaakin vieraiden tulosta.

kuvat: yhdistyksen kuva-arkisto