ERKKARIBLOGI

Suomen Tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat ry:n perinteikäs kesätapahtuma järjestetään vuonna 2022 jo 19. kerran ja tänä vuonna pääerikoisnäyttelyn tapahtumapaikkana on Someron Haukkukallio. Tiesitkö, että yhdistyksen ensimmäinen Open Show -tapahtuma järjestettiin vuonna 2003 ja tuolloin epävirallisessa näyttelyssä esitettiin 15 pihakoiraa? Vuosien saatossa koirien määrä on noussut hurjasti ja vuodesta 2018 alkaen näyttely on järjestetty virallisena, rodun pääerikoisnäyttelynä.

30.8.2022

Pihakoirien pääerikoisnäyttely järjestettiin 2.7.2022 Somerolla Haukkukalliolla. Näyttelyn tuomareina toimivat Erika Häkkinen ja Leila Kärkäs. 

Päivä alkoi Somerolla sateisena mutta lämpeni suorastaan paahteisen kuumaksi. Helteestä huolimatta tunteet eivät sentään kuumenneet, vaan tunnelma oli rento ja iloi

Koska näyttelyssä oli yli sata pihakoiraa, esitettiin koiria kahdessa kehässä. Ykköskehässä tuomaroi Leila Kärkäs ja siellä aloitettiin pennuilla ja jatkettiin uroksilla, kakkoskehässä tuomarina toimi Erika Häkkinen ja päivä meni narttujen parissa. 

Tulokset:

ROP Gartnervejens Narr af Tyrfing, VSP Just Passeli Soivasiili

ROP-VET Maison Coco Amelie, VSP-VET Yacatis Kastor Nordic Kemp

ROP-NUORI Yacatis Something Just Like This, VSP-NUORI Yacatis Call me Adele

ROP-JUNIORI Just Passeli Kestohymy, VSP-JUNIORI Hopp Fallera Jackpot Joker

ROP-PENTU Simpuran ystävä Yhteinen, VSP-PENTU Pihapolun Kallekustaa

ROP-KASVATTAJA Kennel Just Passeli

Paras kotikoira: Simpuran Veli Veijari

Paras pari: Yacatis Lasse af Ljusnan & Yacatis Rosa Poppius

Paras pää: Just Passeli Kestohymy

Parhaat liikkeet: Blackien Candy Crush Saga

Lapsi ja koira: Valma Heurlin

Jälkeläisluokka: Maison Coco Cherie


Tulokset Showlinkissä.


Palkinnot olivat huikeat, suuri kiitos niistä yhteistyökumppaneille Best Friend, Alvar, Nutrolin, Mush, Vetcare ja Dermosil.

Palkinnoista pääsi nauttimaan myös kaksijalkaiset, kun jokainen arpa voitti ja lisäksi näyttelylehtiöarvonnassa jaettiin kaksi palkintoa.

Kuvia näyttelystä löytyy tästä linkistä

Näyttelyn aluksi muistettiin huomionosoituksella myös Pihakoirayhdistykselle ahkerasti töitä tehneet Riika Räisänen, Jamina Satamo ja Mari Toivonen. 

Ensi vuonna tavataan pääerikoisnäyttelytunnelmissa Lappeenrannassa 1.7.2023.

5.7.2022

Lauantaina vihdoin päästiin Erikoisnäyttelyyn Somerolle. Sää oli lämmin, mutta siitä huolimatta paikalle saapui yli 100 pihakoiraa. Jaossa oli upeita palkintoja. Näyttelyn pääyhteistyökumppanina toimi Best Friend FI.  Ohessa kuvia voittajista. Kuvat on ottanut Anton Satamo.

ROP Gartnervejens Narr af Tyrfing VSP Just Passeli Soivasiili
ROP-NUORI Yacatis Something Just Like This VSP-NUORI Yacatis Call me Adele
ROP-VET Maison Coco Amelie VSP-VET Yacatis Kastor Nordic Kemp
ROP-JUNIORI Just Passeli Kestohymy VSP-JUNIORI Hopp Fallera Jackpot Joker
ROP-PENTU Simpuran ystävä Yhteinen VSP-PENTU Pihapolun Kallekustaa
ROP-KASVATTAJA Kennel Just Passeli
Paras pari Yacatis Lasse af Ljusnan & Yacatis Rosa Poppius
Paras kotikoira Simpuran Veli Veijari

Seuraava erikoisnäyttely järjestetään 1.7.2023 Lappeenrannassa.

19.6.20222

Pihakoirien pääerikoisnäyttely lähestyy, muistathan tilata ruuat keskiviikkoon 23.6. mennessä näyttelysivulta löytyvällä ohjeella ja lomakkeella. 

Nyt on vielä aikaa valmistautua näyttelyyn myös muilla eväillä ja varusteilla. Näyttelyssä tarvitaan koiralle näyttelypanta ja hihna, herkkuja tai houkutteleva lelu sekä esittäjälle numerolappu esille. Muista ottaa myös koiralle vettä ja vesikuppi, sekä halutessasi makuualusta tai häkki. Esittäjällä voi olla myös pieni pussi herkuille, jos ei ole taskuja. Esittäjän vaatetus on pihiserkkarissa keliin sopiva, jossa koiran saa esitettyä kävellen/juosten ja nostettua koiran pöydälle. Alustana kehissä on nurmikenttä. 

Sopivia herkkuja näyttelyssä ovat koiran lempinamit pieninä, nopeasti syötävinä annoksina. Näyttelyn sponsorilla Best Friendillä tällaisia ovat mm. Best Friend Mini snack riista tai kana, Best Friend Softies lihaisa tai kana puolikkaana ja Best Friend Welldone pihvitikku useita makuja leikattuna pieniin paloihin.

Kehän ulkopuolella koira voi näyttelyalueella olla hihnassa tai häkissä. Teltoille on varattu oma alue. Huomioithan aurinkoisena päivänä koiran suojaamisen liialta auringolta sekä kuumuudelta. Sateisena päivänä voi olla hyvä suojata itsensä ja koira kastumiselta ja mahdolliselta kuralta. Koiran turkki voi olla esitettäessä märkä. 


Tässä muutamia vinkkejä kuuman päivän varalle: Koiranomistajien tulee varautua riittävillä viilennysalusilla, -takeilla, vedellä ja/tai teltoilla/aurinkovarjoilla. Jos vettä on saatavilla, koiraa voi jäähdyttää viileällä (ei jääkylmällä) vedellä, esimerkiksi käärimällä märkiä pyyhkeitä koiran ympärille. Koira voi saada lämpöhalvauksen myös matkustamisen aikana, sillä ilmastoinnin puuttuessa auton takaosassa on yleensä kuumempaa. Helteillä koiria ei saa jättää autoon odottamaan.

Muista ottaa mukaan myös koiran paperit ja rokotustodistus, sekä itsellesi varuiksi juomaa ja eväitä, vaikka paikalla onkin buffet ja vesipiste. 

27.5.2022

Pääerikoisnäyttelymme pääsponsorina Best Friend

Näyttelyämme tukemassa on kuopiolainen Best Friend. 

Best Friendin valikoimasta löytyy ruokia, makupaloja, puruluita, leluja ja muita tarvikkeita koirille. Tuotteiden turvallisuus ja vastuullisuus on Best Friendille tärkeää ja siksi muun muassa kaikki valikoiman lelut testataan säännöllisesti kemikaalien varalta. Tuotteissa käytettävät pakkausmateriaalit ovat myös kierrätettäviä. 

Parhaalle koiraystävällesi rakkaudella – Best Friend

26.5.2022

Pihakoiraerkkarin ja koiranäyttelyn kulku

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Koiranäyttelyt etenevät aina samalla tavalla. Kun tietää pääpiirteet on tapahtumassa rennompi olla ja osaa nauttia tapahtumasta. Ohjeita voi toki kysyä aina myös paikan päällä. 

Yleensä arvostelu kehissä alkaa kello 10. Tiedot näyttelyn aikatauluista tiedotetaan noin viikkoa ennen aikataulu kirjeestä, jossa on tarkempaa tietoa ja ohjeita näyttelystä sekä koiran näyttelynumero. Viimeistään tässä vaiheessa on tärkeää tarkistaa, että koiran rokotukset ovat kunnossa, ja koira on muutenkin näyttelykuntoinen. Näyttelyyn osallistuvan koiran on täytettävä Kennelliiton rokotusmääräykset, eli sen on oltava asianmukaisesti rokotettu vähintään penikkatautia, rabiesta, parvoa sekä maksatulehdusta vastaan. Sairas koira ei saa osallistua näyttelyyn.


Tapahtumat kehässä

Näyttelykehään mennään numerojärjestyksessä ja luokittain. Luokissa koirat on laitettu aakkosjärjestykseen koiran rekisterinimen mukaan. Luokat ovat aina samassa järjestyksessä. Jokaisessa luokassa sijoitetaan enintään neljä koiraa paremmuusjärjestykseen.

Pihakoiranäyttelyssä on kaksi kehää, toinen uroksille ja toinen nartuille, pennut arvostellaan mahdollisesti kuitenkin samassa kehässä peräkkäin. Ensin arvostellaan pentuluokan urokset ja niiden jälkeen pentuluokan nartut. Luokat etenevät järjestyksessä junioriluokka (9-18 kk ikäiset koirat), nuortenluokka (15-alle 24 kk), avoinluokka (alkaen 15 kk), valioluokka (koiran tulee olla jonkun maan valio) ja veteraaniluokka (alkaen 8 v).

Kehätoimitsijat kutsuvat koirat kehään niiden näyttelynumeroilla. Yleensä tuomari juoksuttaa ensin kunkin luokan koirat kaikki yhdessä kehän ympäri. Jos luokka on iso, voidaan se jakaa esim. Kahteen ryhmään. Koiria juoksutetaan kehässä vastapäivään ja koira liikkuu esittäjän vasemmalla puolella, jotta tuomari näkee koirien liikkeet paremmin. Sen jälkeen hän arvostelee yksitellen jokaisen koiran.

Arvosteluvuorossa oleva koira viedään tuomarin eteen pöydälle, jonne koiran voi nostaa heti, kun se vapautuu edelliseltä. Tuomari tutkii koiran, katsoo purennan ja tunnustelee koiran rakenteen. Uroksilta tarkistetaan kivekset. Koiran tulee sallia tutkiminen. Tuomari saattaa kysyä koiran ikää. Koiran arvosteluun vaikuttavat asiat, esimerkiksi lääkärintodistukset, esitetään kehätoimitsijalle, ennen rodun arvostelun alkua.

Tämän jälkeen koiraa liikutetaan tuomarin ohjeiden mukaan. Koiran on tarkoitus ravata tasaisesti, ei hyppiä ja pomppia tai roikkua lahkeessa. Tuomari saattaa pyytää juoksuttamaan koiraa kohtisuoraan itsestään poispäin ja takaisin tai tekemään kolmion, jossa juostaan ensin kehän yhtä kulmaa kohti, sitten suoraan toista kulmaa kohden ja takaisin tuomarin luo. Näin tuomari näkee parhaiten koiran taka-, etu- ja sivuliikkeet.

Tämän jälkeen tuomari sanelee koiran arvostelun kehätoimitsijalle. Koiran pitää seistä kauniisti, kylki tuomariin päin. Koiraa ei saa seisottaa liian lähelle tuomaripöytää, koska tuomarin on vaikea nähdä se kunnolla. Koko arvostelun ajan on huolehdittava, että koira on aina ohjaajan ja tuomarin välissä.

Laatuarvostelu

Kehätoimitsija näyttää viuhkaa, jonka väri kertoo koiran saaman laatuarvostelun. Arvostelu perustuu rotumääritelmään, ja tuomari palkitsee koiran sen mukaan, kuinka hyvin hän katsoo sen vastaavan sitä. Punainen väri merkitsee rotunsa erinomaista edustajaa. Sininen merkitsee erittäin hyvää rotunsa edustajaa. Keltainen merkitsee hyvää ja vihreä tyydyttävää rotunsa edustajaa, tuomarin mielestä keltaisen tai vihreän nauhan saaneissa koirissa on joitakin virheitä verrattuna rotumääritelmään. Näiden koirien kilpailu päättyy siinä näyttelyssä ja arvostelun voi noutaa kehätoimitsijalta.

Kun kaikki luokan koirat on yksittäisarvosteltu, vuorossa on kilpailuluokka. Kilpailuluokkaan osallistuvat kaikki luokassaan laatumaininnalla erinomainen (punainen) palkitut koirat. Myös laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkitut koirat osallistuvat kilpailuluokkaan, mikäli erinomaisella palkittuja koiria on luokassa vähemmän kuin neljä. Tuomari voi halutessaan palkita kilpailuluokassa sijoittuneen, erinomaisella palkitun koiran laatumaininnalla SA (sertifikaatin arvoinen), joka oikeuttaa koiran osallistumaan paras uros-/paras narttu -luokassa ja kilpailemaan sertifikaatista. Luokan voi voittaa tai luokassa voi sijoittua laatumaininnalla erittäin hyvä (sininen) palkittu koira, mutta nämä eivät voi saada SA:ta eivätkä jatka paras uros/paras narttu -kilpailuun.


Parhaiden valinta

Pentuluokissa ei käytetä laatuarvostelua vaan kilpailuarvostelua. Pennut saavat kirjallisen arvostelun ja ne laitetaan paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi halutessaan jakaa kunniapalkinnon pennuille, jotka hän katsoo sen arvoisiksi.
Urospentujen voittaja kilpailee narttujen voittajan kanssa rotunsa parhaan pennun arvosta, mikäli ne molemmat ovat saaneet kunniapalkinnon. Voittaja on rotunsa paras pentu (ROP-pentu) ja toinen vastakkaisen sukupuolen paras pentu (VSP-pentu).

Kaikissa näyttelyissä junioriluokan kilpailuluokassa jaetaan juniorisertifikaatti parhaalle siihen oikeutetulle sertifikaatin arvoisella (SA) palkitulle, jolla ei ole Suomen juniorimuotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Rodun parhaan juniorin valintaan osallistuvat paras erinomaisella ja sertifikaatin arvoisella palkittu uros- ja narttujuniori. 

Veteraaneista valitaan rotunsa paras veteraani (ROP-VET.). Tästä arvosta kilpailevat veteraaniluokkien paras uros ja narttu, mikäli ne on palkittu laatumaininnalla erinomainen (ERI) ja sertifikaatin arvoinen (SA). Samoin veteraaniluokan kilpailuluokassa jaetaan veteraanisertifikaatti parhaalle siihen oikeutetulle sertifikaatin arvoisella (SA) palkitulle, jolla ei ole Suomen Veteraanimuotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. 

Veteraani tai juniori voi olla myös rotunsa paras tai sijoittua paras uros/paras narttu -luokissa, mutta pennut eivät osallistu muihin kuin omiin pentuluokkiinsa. Juniori- tai veteraaniluokassa ei jaeta vara-juniori/veteraanisertifikaatia.

Kun kaikki urokset on arvosteltu, seuraa paras uros -luokka. Siihen osallistuvat koirat, jotka ovat sijoittuneet omassa luokassaan neljän parhaan joukkoon laatumaininnalla erinomainen (ERI) ja lisäksi tuomari on jakanut SA:n. Näistä tuomari valitsee jatkoon neljä koiraa, jotka hän sijoittaa paremmuusjärjestykseen. Tuomari voi antaa sertifikaatin (SERT) parhaalle siihen oikeutetulle koiralle, jolla ei vielä ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Varasertifikaatin (VASERT), voi saada toiseksi paras koira, jolla ei ole Suomen muotovalion arvoon oikeuttavia näyttelytuloksia. Mikäli kaikki sijoittuneet koirat ovat jo Suomen muotovalioita tai niillä on siihen oikeuttavat näyttelytulokset, kutsutaan kehään takaisin ne paras uros -luokan koirat, jotka voivat kilpailla sertifikaatista tai varasertifikaatista. Alle kaksivuotias koira ei voi vastaanottaa sertifikaattia eikä varasertifikaattia, jos sillä on jo kaksi aikaisemmin vastaanotettua sertifikaattia. Valionarvoon oikeuttavat näyttelytulokset täyttyvät, kun koira on yli kaksivuotias.

Kun narttujen luokat on arvosteltu samaan tapaan kuin urosten, paras uros ja paras narttu kilpailevat rotunsa parhaan arvosta. Toisesta tulee rotunsa paras (ROP) ja toisesta vastakkaisen sukupuolen paras (VSP).

Nähdään Somerolla!

Nora & Sade


2.5.2022

Tulehan pihiserkkariin!

Yksi Saden ja mun viime kesän ehdottomasti hauskimmista tapahtumista oli pihiserkkari ja nyt odotellaan ensi kesää jo malttamattomana.

Sain ensimmäiseksi koirakseni ihanan pihisnartun, Saden, lokakuussa 2020. Sade on sijoituskoira ja, kuten asiaan kuuluu, tulee sijoituskoiran kanssa käydä näyttelyissä. Ensimmäiseksi näyttelyksi osui pihiserkkari Vesilahdella ja mikä olisikaan ollut parempi paikka päästä kokemaan, mitä koiranäyttely on.

Kiitos Saden kasvattajalle Kennel Yacatikselle ja sen upealle porukalle; Mia, Pasi, Jamina ja Tanja. He järjestivät parikin näyttelytreeniä, sain neuvoja millainen panta tulee olla ja ostin myös hienon näyttelyhihnan. Treeneissä kävimme läpi ihan perusasioita kuten seisominen, käsittelyyn totuttelu ja kävely.

Pihiserkkarissa tunnelma oli pihakoiramaisen rento ja vapautunut. Koirat ja ihmiset olivat hyvällä tuulella, iloisia ja ystävällisiä. Noviisia autettiin ja neuvottiin, ja keneltä vaan voi kysyä, jos jokin askarrutti. Koirat saavat leikkiä ja tutustua toisiinsa, samoin kuin ihmisetkin tulivat juttelemaan ja olivat helposti lähestyttäviä. En olisi voinut kuvitella parempaa paikkaa päästä tutustumaan koiranäyttelymaailmaan kuin rodun oma erikoisnäyttely, jossa on mukana rodun koko kirjo pennusta veteraaniin, näyttelyvaliosta kotikoiraan.

Me Saden kanssa innostuttiin pihiserkkarissa sen verran kovasti näyttelyistä, että käytiin syksyn aikana vielä seitsemässä näyttelyssä. Niidenkin jälkeen ehdottomasti mukavin ja paras oli rodun oma erikoisnäyttely. 

Suosittelemme siis lämpimästi osallistumista ensi kesän tanskalais-ruotsalaisten pihakoirien pääerikoisnäyttelyyn Somerolle 2.7.2022!

terveisin
Nora & Sade

Juttu on alunperin julkaistu yhdistyksen jäsenlehti Pihauksen numerossa 1/2022